O historii słynnego bieruńskiego ciastka tak opowiada Barbara Kałamała – była prezes, a obecnie członek Rady Nadzorczej Spółdzielni Handlowo-Usługowej JEDNOŚĆ – producenta „Całusków”:
Sięgając dwie dekady wstecz, to jest do 2005 roku, wiceburmistrz Bierunia Jan Podleśny zwrócił się do Spółdzielni Usługowo – Handlowej JEDNOŚĆ z prośbą o wyprodukowanie wyrobu ciastkarskiego nawiązującego do miejscowej tradycji i legendy (znany jest utopcowy całusek na szczęście). Pomysł, aby wyrób ciastkarski powiązać z walentynkami, wszystkim się spodobał i przystąpiono do realizacji zadania. Po drodze napotykaliśmy jednak na różnego rodzaju przeszkody, między innymi nie mogliśmy znaleźć w okolicy warsztatu odlewniczego, który chciałby podjąć się wykonania form o kształcie ust. Dopiero zakład odlewniczy w Oświęcimiu zgodził się wykonać formy pod warunkiem dostarczenia odlewu z gipsu i w ten sposób w 2005 roku dostarczono do Zakładu Piekarniczo – Ciastkarskiego w Urbanowicah 3 formy żeliwne, każda na 6 sztuk całusków. Rozpoczęto produkcję.
Bieruńskie „Całuski” od początku były produktem niszowym, wypiekanym wyłączenie na specjalne okazje – głównie na odpust ku czci św. Walentego. Wyrób od początku cieszył się dużym uznaniem i zdobył wiele nagród na targach i wystawach. Sława „Całusków” rosła i zataczała coraz szersze kręgi. W 2023 roku zlecono wykonanie form silikonowych, które umożliwiły zwiększenie produkcji. 14 lutego mieszkańcy Bierunia oraz okolic będą mogli ponownie delektować się „Całuskami”. Stoisko firmowe Spółdzielni JEDNOŚĆ będzie można znaleźć na bieruńskim rynku podczas odpustu ku czci św. Walentego.
„Całuski” bieruńskie to wyrób ciastkarski w kształcie ust z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego z nadzieniem o smaku adwokatowym. Każdy „Całusek” jest ręcznie malowany czerwoną pomadą i oprószany wiórkami kokosowymi.
Nagrody i wyróżnienia dla „Całusków” bieruńskich:
2005 - Wyróżnienie na X Targach Spółdzielczości w Kielcach;
2006 - Najlepszy produkt targowy na IV Powiatowych Targach Przedsiębiorczości i Ekologii w Imielinie;
2009 - Nagroda targowa Złotego liścia w Imielinie ;
2013 - Certyfikat Śląskiego Znaku Jakości;
Nagroda „Super Smak Górnego Śląska”.