Catering onkologiczny
Wyjątkowy catering onkologiczny w Warszawie odznacza się zbilansowaną dietę, mającą na uwadze indywidualne potrzeby żywieniowe osób chorych na nowotwory. W takiej diecie trzeba uwzględniać przede wszystkim:
- Białko - ma za zadanie wzmacniać mięśnie, co jest ważne przy osłabieniu organizmu.
- Węglowodany - obejmują pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce.
- Tłuszcze - zdrowe tłuszcze to głównie oleje roślinne, orzechy, nasiona chia i awokado.
- Owoce i warzywa - posiadają przeciwutleniacze, minerały i witaminy
- Płyny - odpowiednie nawodnienie organizmu to podstawa.
- Łatwostrawne produkty - np. gotowane warzywa, puree, duszone mięso.
- Suplementację - w razie trudności z utrzymaniem diety, suplementacja jest bardzo ważna.
- Regularne jedzenie - regularność w spożywaniu posiłków pozwala zachować stały poziom energii.
Na szczęście smaczny i zdrowy catering szpitalny jest dostępny bardzo łatwo, po skorzystaniu z oferty profesjonalnej firmy. Z takiego rozwiązania skorzystają placówki medyczne i szpitale, które przyjmują pacjentów i pragną zadbać o ich dobre samopoczucie oraz zdrowie. Nie od dziś wiadomo, że pożywienie ma bardzo duży wpływ na stan naszego organizmu. Z pewnością pozwala szybciej wrócić do pełni sił i lepiej walczyć z chorobą.
Dobry posiłek w szpitalu
Czym odznacza się program Dobry posiłek w szpitalu? Jest to ważny krok w kierunku poprawy zdrowia pacjentów i jakości opieki medycznej w szpitalach. Ma za zadanie zwiększyć dostępność porad żywieniowych i zapewnić pacjentom odpowiednie wyżywienie, dobrane do ich stanu zdrowia i zgodne z zaleceniami opublikowanymi przez Ministerstwo Zdrowia. W jaki sposób szpital może przystąpić do tego pilotażowego programu? W tym celu trzeba podjąć kilka kroków, takich jak:
- Złożenie wniosku o zawarcie umowy na realizację programu do dyrektora oddziałuje wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia. NFZ ma 14 dni na to, aby rozpatrzyć taki wniosek.
- Podpisanie umowy z Narodowym Funduszem Zdrowia, po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku.
- Zapewnienie w szpitalu odpowiedniej organizacji żywienia i edukacji żywieniowej, mając na uwadze wymagania programu Dobry posiłek w szpitalu.
Jak widać, takie rozwiązanie jest dostępne dla wielu placówek medycznych i może całkowicie odmienić poziom jedzenia szpitalnego w naszym kraju. Pacjenci powinni mieć dostęp nie tylko do zdrowego, lecz także smacznego pożywienia każdego dnia, tak aby powrót do zdrowia stał się przyjemniejszy i szybszy. Firma cateringowa w tym wypadku zapewnia szeroki zakres usług najwyższej jakości, które zawsze są dopasowane do potrzeb placówek medycznych i pacjentów.