Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 20 kwietnia 2025 02:14
PRZECZYTAJ!
Reklama

Jakie możliwości daje catering szpitalny?

Jedzenie szpitalne może nam się kojarzyć z przyjemnością, smakiem, cudownym aromatem i zdrowiem. Coraz więcej placówek szpitalnych korzysta bowiem z cateringów, które dają dostęp do wielu ciekawych rozwiązań. W efekcie pacjenci mogą jeść smacznie, zdrowo i pożywnie każdego dnia! Co warto wiedzieć o cateringu onkologicznym? Czym cechuje się program Dobry posiłek w szpitalu? Jakie daje możliwości?
  • 22.10.2024 13:45
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jakie możliwości daje catering szpitalny?

Catering onkologiczny

Wyjątkowy catering onkologiczny w Warszawie odznacza się zbilansowaną dietę, mającą na uwadze indywidualne potrzeby żywieniowe osób chorych na nowotwory. W takiej diecie trzeba uwzględniać przede wszystkim:

  • Białko - ma za zadanie wzmacniać mięśnie, co jest ważne przy osłabieniu organizmu.
  • Węglowodany - obejmują pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce. 
  • Tłuszcze - zdrowe tłuszcze to głównie oleje roślinne, orzechy, nasiona chia i awokado. 
  • Owoce i warzywa - posiadają przeciwutleniacze, minerały i witaminy 
  • Płyny - odpowiednie nawodnienie organizmu to podstawa. 
  • Łatwostrawne produkty - np. gotowane warzywa, puree, duszone mięso. 
  • Suplementację - w razie trudności z utrzymaniem diety, suplementacja jest bardzo ważna. 
  • Regularne jedzenie - regularność w spożywaniu posiłków pozwala zachować stały poziom energii. 

Na szczęście smaczny i zdrowy catering szpitalny jest dostępny bardzo łatwo, po skorzystaniu z oferty profesjonalnej firmy. Z takiego rozwiązania skorzystają placówki medyczne i szpitale, które przyjmują pacjentów i pragną zadbać o ich dobre samopoczucie oraz zdrowie. Nie od dziś wiadomo, że pożywienie ma bardzo duży wpływ na stan naszego organizmu. Z pewnością pozwala szybciej wrócić do pełni sił i lepiej walczyć z chorobą. 

Dobry posiłek w szpitalu

Czym odznacza się program Dobry posiłek w szpitalu? Jest to ważny krok w kierunku poprawy zdrowia pacjentów i jakości opieki medycznej w szpitalach. Ma za zadanie zwiększyć dostępność porad żywieniowych i zapewnić pacjentom odpowiednie wyżywienie, dobrane do ich stanu zdrowia i zgodne z zaleceniami opublikowanymi przez Ministerstwo Zdrowia. W jaki sposób szpital może przystąpić do tego pilotażowego programu? W tym celu trzeba podjąć kilka kroków, takich jak:

  • Złożenie wniosku o zawarcie umowy na realizację programu do dyrektora oddziałuje wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia. NFZ ma 14 dni na to, aby rozpatrzyć taki wniosek. 
  • Podpisanie umowy z Narodowym Funduszem Zdrowia, po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku. 
  • Zapewnienie w szpitalu odpowiedniej organizacji żywienia i edukacji żywieniowej, mając na uwadze wymagania programu Dobry posiłek w szpitalu. 

Jak widać, takie rozwiązanie jest dostępne dla wielu placówek medycznych i może całkowicie odmienić poziom jedzenia szpitalnego w naszym kraju. Pacjenci powinni mieć dostęp nie tylko do zdrowego, lecz także smacznego pożywienia każdego dnia, tak aby powrót do zdrowia stał się przyjemniejszy i szybszy. Firma cateringowa w tym wypadku zapewnia szeroki zakres usług najwyższej jakości, które zawsze są dopasowane do potrzeb placówek medycznych i pacjentów. 

Materiał zewnętrzny


PRZECZYTAJ
Reklama
Reklama
Reklama