Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 02:07
PRZECZYTAJ!
Reklama

Czy wiesz, jak powstaje jogurt? Przedszkolaki w Bieruniu już wiedzą.

We wtorek 4 czerwca fabryka serków i jogurtów Danone w Bieruniu ponownie otworzyła swoje drzwi dla wyjątkowych gości. Zakład odwiedziła grupa przedszkolaków z bieruńskiego Przedszkola nr 1.
Czy wiesz, jak powstaje jogurt? Przedszkolaki w Bieruniu już wiedzą.

 – Fabryka w Bieruniu związana jest z Danone od ponad dwudziestu lat. Mogę śmiało powiedzieć, że na stałe wpisaliśmy się w krajobraz miasta, a nasze działania nie zamykają się wyłącznie w naszych murach. Cenimy sobie współpracę ze społecznością lokalną i cieszy nas fakt, że możemy ponownie otworzyć się dla najmłodszych odwiedzających – mówi Monika Wieczorek, Koordynator ds. Społecznej Odpowiedzialności Biznesu w grupie spółek DANONE.

Mali odkrywcy

Dzieci wraz z opiekunami wyruszyły do fabryki z wielkim zaciekawieniem i entuzjazmem. Po przybyciu na miejsce zostały serdecznie powitane przez dyrektora zakładu Roberta Eliasza oraz zespół pracowników, którzy przygotowali dla nich specjalne atrakcje. Dzieci poznały tajniki procesu produkcji jogurtów i serków. Była to okazja do tego, by zobaczyć, jak powstają ich ulubione produkty. Krok po kroku, pod czujnym okiem specjalistów, dzieci dowiadywały się, jak ważna jest dbałość o higienę i jakość surowców, odpowiednich, aby stworzyć produkty najwyższej jakości. Nie zabrakło również degustacji serków oraz rozmowy na tematy związane ze zdrowym odżywianiem, recyklingiem opakowań i segregacją odpadów.

– Wizyta w Danone to dla naszych przedszkolaków bardzo cenna lekcja – podkreśla Barbara Nieckarz, Dyrektor Przedszkola nr 1 w Bieruniu. – Fabryka stanowi dla nas nieocenioną wartość edukacyjną, ponieważ dzieci uczą się najlepiej poprzez doświadczanie, a możliwość obserwacji procesów produkcyjnych na żywo jest dla nich bardzo atrakcyjną formą lekcji.

Źródło wapnia, białka… i nie tylko!

Warto przy okazji zwrócić uwagę, że produkty mleczne to ważna część diety małych odkrywców. Zgodnie z zaleceniami Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży[1] dieta najmłodszych powinna być zbilansowana i uwzględniać produkty spożywcze z różnych grup. Zdecydowaną większość powinny stanowić warzywa i owoce, do tego pełnoziarniste produkty zbożowe oraz 3-4 porcje mleka, które można zastąpić np. jogurtem naturalnym. To wartościowe źródło wapnia, białka oraz witaminy D. Są to składniki odżywcze kluczowe w rozwoju młodych organizmów. Powszechnie wiadomo, że wapń jest podstawowym składnikiem kości i zębów. Badania wskazują, że regularne spożywanie jogurtów przez osoby rozwijające się wpływa m.in. na zwiększenie gęstości mineralnej ich kości[2]

W Bieruniu od lat

– Wizyta jest lekcją pilotażową, jednak mamy nadzieję, że odwiedziny przedszkolaków ponownie staną się częścią naszych działań i przyczynią się do dalszego rozwoju relacji między nami, a społecznością Bierunia – dodaje Robert Eliasz, dyrektor zakładu DANONE w Bieruniu.

Warto dodać, że Danone aktywnie wspiera szereg imprez organizowanych w mieście i powiecie, m.in. Dzień Ziemi, Powiat na 5 czy Bieg Utopca. W ubiegłym roku dużą popularnością wśród najmłodszych cieszyła się Jogurtowa Wioska Danone, która była jedną z atrakcji Dni Bierunia. W tym roku strefa DANONE pojawi się podczas imprezy pt. Trenuj z Ligo organizowanej wspólnie z Radio Katowice.

 

[1] Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl)

[2] Rizzoli R, Biver E. Effects of fermented milk products on bone. Calcif Tissue Int. 2018;102:489–500, De Lamas C, de Castro MJ, Gil-Campos M, et al. Effects of dairy product consumption on height and bone mineral content in children: a systematic review of controlled trials. Adv Nutr. 2019;10:S88–96 oraz Saviano DA, Hutkins RW. Yogurt, cultured fermented milk, and health: a systematic review. Nutr Rev. 2021;79:599–614.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

PRZECZYTAJ
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama