– Fabryka w Bieruniu związana jest z Danone od ponad dwudziestu lat. Mogę śmiało powiedzieć, że na stałe wpisaliśmy się w krajobraz miasta, a nasze działania nie zamykają się wyłącznie w naszych murach. Cenimy sobie współpracę ze społecznością lokalną i cieszy nas fakt, że możemy ponownie otworzyć się dla najmłodszych odwiedzających – mówi Monika Wieczorek, Koordynator ds. Społecznej Odpowiedzialności Biznesu w grupie spółek DANONE.
Mali odkrywcy
Dzieci wraz z opiekunami wyruszyły do fabryki z wielkim zaciekawieniem i entuzjazmem. Po przybyciu na miejsce zostały serdecznie powitane przez dyrektora zakładu Roberta Eliasza oraz zespół pracowników, którzy przygotowali dla nich specjalne atrakcje. Dzieci poznały tajniki procesu produkcji jogurtów i serków. Była to okazja do tego, by zobaczyć, jak powstają ich ulubione produkty. Krok po kroku, pod czujnym okiem specjalistów, dzieci dowiadywały się, jak ważna jest dbałość o higienę i jakość surowców, odpowiednich, aby stworzyć produkty najwyższej jakości. Nie zabrakło również degustacji serków oraz rozmowy na tematy związane ze zdrowym odżywianiem, recyklingiem opakowań i segregacją odpadów.
– Wizyta w Danone to dla naszych przedszkolaków bardzo cenna lekcja – podkreśla Barbara Nieckarz, Dyrektor Przedszkola nr 1 w Bieruniu. – Fabryka stanowi dla nas nieocenioną wartość edukacyjną, ponieważ dzieci uczą się najlepiej poprzez doświadczanie, a możliwość obserwacji procesów produkcyjnych na żywo jest dla nich bardzo atrakcyjną formą lekcji.
Źródło wapnia, białka… i nie tylko!
Warto przy okazji zwrócić uwagę, że produkty mleczne to ważna część diety małych odkrywców. Zgodnie z zaleceniami Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży[1] dieta najmłodszych powinna być zbilansowana i uwzględniać produkty spożywcze z różnych grup. Zdecydowaną większość powinny stanowić warzywa i owoce, do tego pełnoziarniste produkty zbożowe oraz 3-4 porcje mleka, które można zastąpić np. jogurtem naturalnym. To wartościowe źródło wapnia, białka oraz witaminy D. Są to składniki odżywcze kluczowe w rozwoju młodych organizmów. Powszechnie wiadomo, że wapń jest podstawowym składnikiem kości i zębów. Badania wskazują, że regularne spożywanie jogurtów przez osoby rozwijające się wpływa m.in. na zwiększenie gęstości mineralnej ich kości[2]
W Bieruniu od lat
– Wizyta jest lekcją pilotażową, jednak mamy nadzieję, że odwiedziny przedszkolaków ponownie staną się częścią naszych działań i przyczynią się do dalszego rozwoju relacji między nami, a społecznością Bierunia – dodaje Robert Eliasz, dyrektor zakładu DANONE w Bieruniu.
Warto dodać, że Danone aktywnie wspiera szereg imprez organizowanych w mieście i powiecie, m.in. Dzień Ziemi, Powiat na 5 czy Bieg Utopca. W ubiegłym roku dużą popularnością wśród najmłodszych cieszyła się Jogurtowa Wioska Danone, która była jedną z atrakcji Dni Bierunia. W tym roku strefa DANONE pojawi się podczas imprezy pt. Trenuj z Ligo organizowanej wspólnie z Radio Katowice.
[1] Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl)
[2] Rizzoli R, Biver E. Effects of fermented milk products on bone. Calcif Tissue Int. 2018;102:489–500, De Lamas C, de Castro MJ, Gil-Campos M, et al. Effects of dairy product consumption on height and bone mineral content in children: a systematic review of controlled trials. Adv Nutr. 2019;10:S88–96 oraz Saviano DA, Hutkins RW. Yogurt, cultured fermented milk, and health: a systematic review. Nutr Rev. 2021;79:599–614.
Napisz komentarz
Komentarze