Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 02:45
PRZECZYTAJ!
Reklama

Na grzyby!

TYLKO U NAS! Nadleśniczy Stanisław Jeziorański mówi wszystko co powinniście wiedzieć o grzybach.
Na grzyby!

- W mediach kończy się sezon ogórkowy, a zaczyna... grzybowy. Jako nadleśniczy wie Pan na ten temat sporo i proszę o kilka rad dla naszych Czytelników.

- Przede wszystkim pamiętajmy, aby zbierać grzyby, co do których mamy pewność, że są jadalne. Najlepiej swoje zbiory skonfrontować dodatkowo z atlasem grzybów lub pokazać innemu doświadczonemu grzybiarzowi. Jest sporo internetowych aplikacji na ten temat, tak więc ze źródłem informacji o grzybach nie powinno być problemu. 

- Jak zbierać grzyby?

- Należy je delikatnie wykręcać, w taki sposób, aby nie uszkodzić grzybni. Jeśli jej nie zniszczymy wyrosną na niej kolejne grzyby. Dlatego też nie rozgarniamy ściółki. Odcinanie trzonu niszczy grzybnię i uniemożliwia właściwe rozpoznanie gatunku. Zbieramy tylko zdrowe grzyby, które nie są nadgryzione, nasączone wodą, zaczerwienione bądź zapleśniałe. Grzyby, których nie chcemy zbierać pozostawiamy nienaruszone. Są one pożywieniem dla zwierząt.

- Zbieramy grzyby do wiklinowych koszy?

- Wiklinowy kosz jest najlepszy, może też być łubianka. W żadnym wypadku nie zbieramy grzybów do reklamówki. Nie zapomnijmy też, aby samochód zostawić na leśnym parkingu. Na grzybobranie wybieramy się piechotą lub rowerem. 

- To prawda, że wszystkie trujące grzyby mają piekący, gorzki smak?

- To nieprawda i dlatego nie wolno po smaku oceniać grzybów, czy są trujące bądź jadalne. Na przykład najsilniej trujący grzyb, czyli muchomor zielonawy ma łagodny smak.

- Czy jeśli grzyb jest nadgryziony oznacza to, że jest jadalny?

- To kolejny mit, który może nas kosztować zdrowie albo życie. Ślimaki chętnie żerują na trujących muchomorach czerwonych.

- Kolejny mit głosi, że wszystkie jadalne grzyby pod kapeluszami mają rurki, a niejadalne blaszki...

- To nieprawda i jest wiele na to przykładów. Pieprznik jadalny, czyli popularna kurka ma fałdy, a niejadalny goryczak żółciowy rurki.

- I ostatnie pytanie z tej serii, czy to prawda, że po kilkukrotnym przegotowaniu grzyby trujące nadają się do spożycia?

- To nieprawda i w żadnym wypadku proszę tego nie sprawdzać. Wielokrotne gotowanie nie pozbawia grzybów trujących toksyn. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

PRZECZYTAJ
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama