Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 18 kwietnia 2024 10:32
PRZECZYTAJ!
Reklama

Izabela Kloc: moczki i makówki są śląskim wkładem w europejskie tradycje kulinarne

Izabela Kloc: moczki i makówki są śląskim wkładem w europejskie tradycje kulinarne

 

Po dwuletniej przerwie spowodowanej  pandemią wrócił Festiwal Moczki i Makówki. Dziewiąta edycja tej imprezy pod każdym względem okazała się rekordowa. Jeszcze nigdy nie było tak wielu uczestników konkursu, widzów i atrakcyjnych nagród. Festiwal organizuje Stowarzyszenie Rozwoju i Promocji Ziemi Mikołowskiej oraz Izabela Kloc, poseł do Parlamentu Europejskiego ze Śląska.

 

 

- Zrobienie dobrej makówki i moczki to najwyższa szkoła kulinarnego wtajemniczenia. Najlepsze przepisy przechodzą w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Makówki i moczki to nie tylko świąteczne przysmaki, ale ważny element śląskiego dziedzictwa kulturowego, które należy chronić od zapomnienia i propagować wśród najmłodszych pokoleń - przekonuje europoseł Izabela Kloc, pomysłodawczyni Festiwalu.

 

 

- Pierwszy Festiwal zorganizowaliśmy w 2013 roku i był on adresowany głównie do mieszkańców powiatu mikołowskiego. Z czasem impreza nabierała  coraz większego rozmachu i zasięgu przy rosnącym zainteresowaniu regionalnych mediów. Myślałam, że  festiwal z 2020 roku będzie rekordowy, ale tegoroczna edycja przerosła nasze najśmielsze oczekiwania - dodaje Ewelina Lewandowska, prezes Stowarzyszenia Rozwoju i Promocji Ziemi Mikołowskiej.

W katowickiej restauracji „Leśne Patio” zjawiło się około 350 gości, w tym wielu ubranych w tradycyjne śląskie stroje. Do konkursu zgłoszono 19 moczek i 23 makówki. Autorzy tych przysmaków przyjechali ze wszystkich zakątków naszego regionu. Było o co walczyć. Na  zwycięzców czekały wysokiej klasy wielofunkcyjne roboty kuchenne.

 

 

Zasady rywalizacji są niezmienne od lat. Moczki i makówki oceniane są osobno przez pięcioosobowe jury, powołane  dla każdej z kategorii. Jurorzy przyznają punkty od 1 do 5. Aby zapewnić zasadę bezstronności, wystawionym do konkursu potrawom nadawane są numery porządkowe. Nazwiska zwycięzców i uczestników ujawniane są po zakończeniu pracy komisji skrutacyjnej liczącej punkty.

W tym roku, w jury zasiedli: Piotr Pyzik - wiceminister Aktywów Państwowych, Jan Chrząszcz - wicewojewoda śląski, prof. dr hab. n. med. Krzysztof Ziaja, Dorota Tobiszowska - senator, Bolesław Piecha - poseł, Tadeusz Kopeć - senator, Dariusz Polowy - prezydent Raciborza, Barbara Prasoł - wójt gminy Wyry, Krzysztof Okrzesik - wójt gminy Gilowice, Łukasz Miąsik - dyrektor TVP3 Katowice.

 

 

Jurorzy nie mieli łatwego zadania, ponieważ smak, aromat i estetyka wykonania stały w tym roku na najwyższym poziomie. W kategorii moczki wygrała ekipa Klubu Seniora przy PKPS w Katowicach. Drugie miejsce zajęła Helena Hyba, a podium zamknęło Koło Gospodyń Wiejskich w Bukowie. Pierwsza trójka w kategorii makówek: Koło Gospodyń Wiejskich w Mszanie, Katarzyna i Gabriel Bryguła, Koło Gospodyń Wiejskich w Połomii.

O oprawę muzyczną imprezy zadbał  Happy Big Band z Mysłowic pod dyrekcją Mirosława Kaszuby. Festiwalowi towarzyszyła prezentacja znanego dziennikarza telewizyjnego Przemysława Adamskiego, który opowiedział o przenikaniu się tradycji kulinarnych krajów Europy środkowo-wschodniej. Organizatorzy już zaczęli planowanie dziesiątej, jubileuszowej edycji Festiwalu Moczki i Makówki.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ
Reklama
Reklama
Reklama